Urologija


Urologija je veja specialistične medicine oziroma kirurgije, ki se ukvarja boleznimi sečil: ledvicami, sečevodom, mehurjem in prostato. Italijanski ali slovenski urologi specialisti rešujejo težave z andrologijo in nudijo svetovanje o spolnosti.

Kaj ugotavlja urologija?

Urološki pregled vključuje posvet z anamnezo, kjer s točkovnim testom ocenimo simptome (IPSS score); urološki zdravniški pregled; ultrazvok ledvic, mehurja in transrektalni ultrazvok prostate ter nazadnje merjenje pretoka urina. Po potrebi obenem izvajamo uretrocistoskopijo, v primeru suma raka na prostati pa še testiranje Pca3 in ultrazvočno vodeno biopsija prostate.

Kaj priporoča Quality Clinics?

Celotno storitev, vključno s popolnim pregledom, ultrazvokom in Dopplerjevim ultrazvokom.

Naš specializirani zdravnik: dr. Massimo Capone

Magistriral je v Sieni, specializiral se je na univerzi v Trstu, med študijem pa se je zanimal predvsem za težave, povezane z moško spolnostjo, plastično kirurgijo in rekonstrukcijo moških spolnih organov ter motnjami v plodnosti; med drugi je opravil specializacijo na področju proučevanja semenske tekočine in tehnik umetne oploditve.

Fimoza

Fimoza je morfološka anomalija penisa, zaznamovana s zraščanjem kožice (prepucija), s katero je prevlečena glavica penisa.

Kadar je fimoza odkrita že v otroštvu, gre po navadi za prirojeno napako, ki nastane zaradi nepravilnosti pri razvoju prepucija, ki je tako zožena, da jo je težko ali nemogoče potegniti čez glavico penisa; v mladosti fimoza otežuje uriniranje, zastajanje urina pa lahko vodi do okužb glavice penisa in prepucija, kar imenujemo balanopostitis. Mladim odraslim osebam fimoza otežuje spolnost, saj kožice ni mogoče povleči nazaj. Pri težjih primerih lahko zastajanje urina vodi do oviranja urinalnega pretoka, oviranje ejakulacije pa lahko vodi do neplodnosti.

Pridobljene oblike fimoze povečini nastanejo zaradi brazgotin, ki nastanejo pri kroničnih vnetjih prepucija, kot lahko pogosto vidimo pri induciranem balanopostitisu zaradi prisotnosti glukoze v urinu, ki je sicer značilna pri bolnikih z diabetesom. V drugih primerih je fimoza rezultat degenerativnega obolenja prepucija, poznanega kot lichen sclerosus. Slike prikazujejo še posebej razširjen primer lichen sclerosus. Zdravljenje fimoze tako pri prirojenih kot pridobljenih primerih predstavlja obrezovanje oziroma odstranitev prepucija v tolikšni meri, da je glavica penisa v celoti odkrita. Poseg preprečuje hude zaplet fimoze ali parafimozo, pri katerem se na silo uvlečen prepucij ne more več vrniti na svoje mesto, kar omogoči razvoj nevarnega edema na glavici penisa.

Vazektomija

Vazektomija je dokončna metoda kontracepcije, primerna za tiste, ki nimajo več namena imeti otrok. V primeru, da se par ne more zateči k drugim oblikam kontracepcije (tabletkam, materničnemu vložku, kondomom) oziroma z njimi ni zadovoljen, in če ne namerava več imeti otrok, se moški lahko odloči za vazektomijo.

V prvih 30 dneh po posegu je še vedno priporočljivo uporabljati »klasične« metode kontracepcije, saj posameznik ne postane nemudoma sterilen. Pravzaprav je potreben čas bolj ali manj dolg glede na pogostost ejakulacij.

Pregled sperme (spermiogram) bo v primeru odsotnosti semenčic pokazal, da je bila vazektomija uspešna. Od takrat naprej bodo spolni odnosi z vidika kontracepcije varni tudi brez druge zaščite.

Vazektomija na noben način ne vpliva na hormonsko delovanje posameznika, niti na njegovo spolno moč.

Naša spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo za: pravilno delovanje spletne strani, vodenje statistike obiskov, ne invazivno prikazovanje oglasov.
generare delle statistiche di navigazione, mostrarti pubblicità in modo.
Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.      Več…